Alergiile sunt uneori aruncate ca o simplă reacție a corpului tău la iritanți.
Dar reacțiile alergice pot varia de la efecte ușoare până la efecte care pun viața în pericol. Prin urmare, ar trebui să fie luate în serios, la fel ca orice altă afecțiune critică de sănătate.
Acestea fiind spuse, diagnosticarea alergiilor ar trebui să facă parte din prioritățile dumneavoastră în ceea ce privește evaluarea sănătății. Există două metode pe care medicii fie le conduc, fie le solicită în acest proces: un test de piele sau un test de sânge.
Aceste două tipuri de teste de alergie sunt aceleași și interschimbabile pentru unii. Cu toate acestea, ele sunt de fapt diferite din diferite puncte de vedere. De cele mai multe ori, aceste diferențe sunt esențiale pentru înțelegerea severității alergiilor dumneavoastră.
Cum funcționează un test de piele?
Se efectuează un test cutanat pe pielea situată fie pe spate, fie pe braț. Procedura se efectuează în cabinetul medicului dumneavoastră în timpul programării dumneavoastră.
În general, procesul este cel mai comun mod de a diagnostica o alergie, deoarece este și cea mai rapidă dintre cele două metode.
Medicul dumneavoastră sau o asistentă vă înțeapă pielea și pune o cantitate mică de alergenul suspectat deasupra pielii înțepate. Dacă sunteți într-adevăr alergic la acea substanță, este posibil să simțiți reacția imediat sau în decurs de 30 de minute. În caz contrar, este posibil să nu fii alergic la acel alergen.
Dacă luați în considerare viteza, simplitatea și faptul că testul cutanat prick este mai ieftin, poate părea că este superior în comparație cu testul de sânge pentru alergii.
Cu toate acestea, este necesară o precauție semnificativă atunci când efectuați acest test.
În primul rând, testul cutanat impune pacienților să nu mai ia antihistaminice și alte medicamente antialergice timp de zile. Acest lucru poate să nu fie posibil pentru unii oameni, mai ales dacă reacțiile alergice pot deveni severe fără medicamente.
De asemenea, există o mică probabilitate de anafilaxie în timpul testului cutanat propriu-zis.
Datorită acestor efecte potențiale, este necesar un test alternativ.
Când ar trebui să faci un test de piele?
Un test cutanat este recomandat în următoarele condiții:
- Vrei rezultate mai rapide pentru testul de alergie.
Un test de piele poate genera rezultate aproape imediat. Dacă nu, cel mai mult veți aștepta este între 20 și 30 de minute.
- Vrei un test mai sensibil.
Reacțiile alergice apar rapid cu testul cutanat. Această reacție se datorează parțial pentru că vi se va cere să renunțați la medicamentele antialergice pentru câteva zile. Cu toate acestea, procesul este garantat a fi foarte sensibil la alergeni.
- Vrei un test de alergie mai ieftin.
Dacă sunteți în căutarea modalităților de a economisi bani în testarea alergiilor, atunci testul cutanat este cu siguranță pentru dvs. Acest lucru se datorează faptului că este puțin mai ieftin decât un test de sânge. Cu toate acestea, veți fi bucuroși să aflați că sunt disponibile și teste de sânge pentru alergii, mai puțin costisitoare.
Cum funcționează un test de sânge?
Un test de sânge pentru alergii necesită să vizitați un laborator unde un profesionist medical vă va ajuta în acest proces.
Se prelevează și se analizează o probă de sânge, ceea ce înseamnă că vei obține rezultatele după câteva zile, spre deosebire de testul cutanat, unde rezultatele sunt generate imediat.
Deoarece specimenul este analizat independent în laborator, nu trebuie să riscați reacții alergice severe la un alergen.
Cu testul cutanat, un dezavantaj al procesului este probabilitatea ca pacientul să dezvolte anafilaxie în timp ce alergenul suspectat este plasat pe pielea înțepată. Nu trebuie să vă faceți griji pentru acest scenariu cu un test de sânge.
De asemenea, nu este nevoie să încetați să luați medicamente zile întregi.
Când ar trebui să faceți un test de sânge?
Între testul de alergie cutanată și testul de sânge, testul de sânge este considerat metoda mai sigură. Puteți opta pentru un test de sânge cu următoarele condiții:
- Nu puteți înceta să luați antihistaminice și medicamente antialergice.
Fă-ți testul de sânge pentru alergii dacă nu este posibil să renunți la medicamente antialergice din cauza severității reacțiilor alergice. Un test de sânge nu necesită acest pas, spre deosebire de un test de piele. - Ai pielea sensibila.
În unele cazuri, sensibilitatea pielii este confundată ca o reacție alergică. Prin urmare, dacă sunteți predispus să dezvoltați urticarie și erupții cutanate din cauza unor afecțiuni precum dermatografia sau eczema, mai bine alegeți testarea sângelui în locul testelor cutanate. - Doriți o testare mai cuprinzătoare a componentelor.
Un avantaj al unui test de sânge pentru alergii este identificarea substanței care declanșează o reacție alergică.
De exemplu, un test de sânge pentru alergii alimentare poate dezvălui alergenul specific. În unele cazuri, proteina responsabilă poate fi, de asemenea, dezvăluită, astfel încât să puteți evita alte alimente care conțin aceeași proteină.
Care este mai bun pentru alergii?
Când vine vorba de testarea alergiilor, este sigur să spunem că atât testele cutanate, cât și cele de sânge sunt vitale pentru a asigura un diagnostic adecvat. Cu toate acestea, unul nu este mai bun decât celălalt, având în vedere că fiecare test se adresează unor condiții specifice.
Unele persoane pot să nu fie potrivite pentru un test de piele; prin urmare, pot merge pentru un test de sânge și invers.
De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda ambele tipuri de teste în funcție de severitatea și tipul potențial de alergie.
Dacă urmăriți o precizie de 100% pentru încrederea dvs., puteți solicita și ambele teste.
Cu toate acestea, se știe că ambele teste de alergie produc rezultate fiabile, ceea ce devine fundamentul gestionării alergiilor.
Când să fii testat pentru alergii?
Ar trebui să vă asigurați un test de alergie sau cel puțin o consultare cu medicul dumneavoastră dacă aveți următoarele simptome comune diferitelor tipuri de alergii:
- Strănut
- Dificultăți de respirație
- Strângere în gât
- Probleme de vorbit
- Durere în piept
- Mâncărime sau nas înfundat
- Mâncărimi ale pielii cu erupții roșii
- Ochi lăcrimați și roșeață
- Umflarea în anumite zone (buze, ochi, limbă)
- Durere abdominală
- Vărsături sau greață
- Diaree
Nu uitați să spuneți medicului dumneavoastră dacă puteți observa aceste simptome după ce ați consumat un anumit aliment sau după expunerea la o anumită substanță. Va accelera diagnosticul, deoarece medicul dumneavoastră va restrânge potențialii alergeni.
Sumar
Identificarea alergiei corecte este un pas critic în atenuarea disconfortului reacției sistemului imunitar.
Medicul dumneavoastră poate efectua un test cutanat sau poate comanda un test de sânge pentru alergii, în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de sensibilitatea la test.
Pentru a vă asigura că efectuați testul adecvat, furnizați medicului dumneavoastră informații vitale, cum ar fi severitatea reacțiilor alergice și afecțiunile pielii cu care ați fost diagnosticat.
Prioritatea ta ar trebui să fie întotdeauna siguranța ta și, cu siguranță, acesta este și primul lucru pe care medicul tău îl va lua în considerare.