Stresul și anxietatea afectează adesea oamenii în timpul săptămânii. Așa că nu este de mirare că probabil că deseori aștepți cu nerăbdare weekendurile în care poți să iei o pauză și să-ți reașezi mintea.
Conceptul de auto-îngrijire a primit mai multă lumină de-a lungul anilor, în special odată cu creșterea conștientizării problemelor de sănătate mintală precum depresia și anxietatea generală.
Potrivit cercetărilor, strategiile de auto-îngrijire permit oamenilor să fie mai rezistenți, îmbunătățindu-și calitatea vieții. În plus, cei care au abordări personalizate de îngrijire personală sunt cunoscuți că își mențin sănătatea și bunăstarea la un nivel holistic.
Dacă vă gândiți la o modalitate mai bună de a vă petrece weekendurile, luați în considerare următoarele activități de îngrijire personală.
1. Dormi suficient
Somnul poate părea o rutină. Dar odihna suficientă poate părea uneori un lux scump.
Având în vedere expunerea rapidă la factori care pot perturba somnul, cum ar fi suprasolicitarea gadgeturilor, gândirea excesivă, zgomotele puternice și altele, este posibil să nu fi experimentat un somn bun de ceva vreme. Și ceea ce este mai rău este că poate nu ți-ai dat seama.
Cantitatea recomandată de somn pentru adulți ar trebui să fie de 7 până la 8 ore. În caz contrar, puteți experimenta mai multe tulburări de dispoziție, anxietate, oboseală și lipsă de motivație.
Dacă nu ați dormit suficient, este destul de bine să profitați de weekend și să prelungiți câteva ore pentru a vă odihni atât de necesar.
Cu toate acestea, este esențial să înțelegeți că somnul de 8 ore doar în weekend nu va oferi beneficii pe termen lung sănătății dumneavoastră. Cea mai bună soluție este să mențineți un somn suficient pentru restul săptămânii, inclusiv în zilele lucrătoare.
2. Petreceți timp în natură
Probabil petreci mai mult de 80% din timp în interior. Prin urmare, este util să petreceți timp în aer liber din când în când. Și dacă singura fereastră din programul tău este în weekend, atunci este bine să profiti de acea oportunitate.
Un studiu publicat în Science Reports a evidențiat că un minim de 120 de minute de contact apropiat cu natura oferă efecte fizice și psihologice pozitive. În plus, scade hormonii de stres și senzația generală neplăcută asociată cu epuizarea sau epuizarea.
Mai mult, o întâlnire apropiată cu natura reduce, de asemenea, tensiunea arterială, relaxează tensiunea musculară și controlează ritmul cardiac.
Dacă locuiți lângă un parc forestier, un lac sau orice zonă publică cu copaci și frunziș, atunci profitați de acele locuri și programați o scurtă excursie sau un picnic.
Pur și simplu admirați peisajul idilic sau rămâneți pur și simplu în spațiul verde. Fiecare minut pe care îl petreci cu natura îți menține corpul nemișcat și relaxat chiar și fără conștiință completă.
Pe de altă parte, dacă sunteți departe de cel mai apropiat parc natural, pur și simplu umpleți balconul sau orice parte anume a casei cu plante și petrecerea câteva minute în acea zonă vă va menține mai sănătos și mai fericit.
Plantele de interior nu numai că reduc stresul, dar filtrează și aerul din interiorul casei tale. Cu asta, vei experimenta o oarecare îmbunătățire a respirației.
3. Mergeți la plimbare
Relaxarea în weekend nu trebuie să fie elegantă sau excesiv de activă tot timpul. Pur și simplu a-ți lua ceva timp pentru a te plimba într-un parc din apropiere sau în cartier poate fi suficient. Mersul pe jos este aproape automatizat în sistemul nostru. De aceea este atât de ușor să o iei de la sine înțeles.
La fel, cu nivelul tehnologiei din zilele noastre, mai mulți oameni aleg să nu mai meargă. La urma urmei, puteți merge cu mașina, puteți lua un Uber la serviciu sau puteți folosi scările rulante.
Dar pentru cei care încă o fac, obțin o mulțime de beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea aptitudinii cardiovasculare și respiratorii.
Pe lângă sănătatea ta fizică, mersul pe jos contribuie și la bunăstarea stării tale psihologice.
4. Aveți o conversație semnificativă cu cineva
Credeți sau nu, calitatea conversației pe care o aveți cu oamenii vă afectează bunăstarea. Un studiu realizat de Matthias Mehl și Simine Vazier de la Universitatea din Arizona a concluzionat că conversațiile mai profunde echivalează cu o fericire mai mare.
Pe de altă parte, discuțiile mici provoacă adesea un sentiment de stângăcie. Prin urmare, nu este neobișnuit să vă simțiți puțin anxioși atunci când aveți discuții mici, în special cu străinii.
Dar dacă conversațiile tale au o substanță mai bună, construiești conexiuni mai bune, ceea ce induce eliberarea de substanțe chimice fericite.
Acestea fiind spuse, s-ar putea să doriți să vă programați puțin pentru a ajunge din urmă cu prietenii apropiați și familia. Luați conversații profunde cu ei și îmbunătățiți nu doar viața socială, ci și sănătatea mintală.
5. Creați un jurnal de recunoștință
A existat o legătură strânsă între recunoștință și bunăstare. În primul rând, atunci când ești concentrat mai mult pe lucruri pozitive din viața ta, determinându-te să fii mai recunoscător, îți mărești fericirea.
În sens biologic, emoțiile de bine pe care le simți atunci când îți apreciezi viața, ceilalți oameni, credința ta și chiar lucrurile mărunte care aduc bucurie vieții tale.
Multe organizații includ chiar și programe centrate pe recunoștință pentru a-și împiedica angajații să se epuizeze.
Așadar, dacă te simți copleșit de emoții negative, de ce să nu petreci ceva timp notând lucrurile pe care le apreciezi și pentru care ești recunoscător. O poți face în weekend, când ești într-o dispoziție mult mai relaxată.
6. Mâncați mâncăruri sănătoase
Când timpul este întotdeauna esențial, probabil că neglijezi să mănânci la timp, darămite să mănânci mese hrănitoare. Acesta este motivul pentru care o mulțime de oameni ocupați preferă mâncărurile fast-food sau mesele pre-preparate în detrimentul meselor sănătoase gătite acasă.
Este destul de cunoscut faptul că consumul de alimente fast-food are o mulțime de dezavantaje pentru sănătate. Cu aproximativ 84,4 milioane de adulți americani care consumă alimente fast-food în fiecare zi, riscul pentru afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă, obezitatea și hipertensiunea devine prevalent.
Cu toate acestea, având în vedere că factorul timp este aproape o scuză constantă, trecerea la o dietă mai sănătoasă este întotdeauna o provocare. Prin urmare, dacă sunteți unul dintre mulți adulți care se luptă să pregătească și să mănânce o masă decentă gătită acasă, profitați de weekend pentru a o face.
Cu toate acestea, la fel ca tiparele de somn, să mănânci alimente sănătoase în unele zile și să te întorci la fast-food în celelalte zile nu este recomandat dacă vrei să fii sănătos. Un alt lucru pe care îl puteți face este să vă folosiți timpul liber în weekend pentru a vă pregăti mesele sănătoase pentru zilele următoare.
În timp ce oamenii susțin adesea că alimentele confortabile te vor face mai fericit, este esențial să reții că satisfacția pe care o obții din aceste alimente este mai degrabă temporară decât beneficiile interne ale alimentelor nutritive.
Prin urmare, nu ezitați să încercați ceva nou în weekend. Ar putea fi o rețetă sănătoasă delicioasă pe care o găsiți online. Sau o mâncare tradițională organică din cartea de rețete a mamei tale.
7. Faceți o baie fierbinte
Japonezii au o cultură consacrată de a face băi fierbinți în privat sau chiar în public în locuri numite onsens. Dar ceea ce pare a fi condus de tradiție este ideea că băile fierbinți au o mulțime de puteri reparatoare pentru sănătate și bunăstare.
Un beneficiu popular al băilor fierbinți este reducerea durerii. Într-un studiu publicat la European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine, au fost efectuate studii clinice pentru a evalua eficacitatea băilor termale în tratarea bolilor reumatice.
Până la sfârșitul studiului, a fost clar că a existat o reducere semnificativă a durerii după ce pacienților diagnosticați cu osteoartrită a genunchiului li s-au făcut băi termale.
Deși unii au fost tratați cu apă sulfuroasă, iar alții cu apă obișnuită, ambele rezultate sugerează un control mai bun al durerii, apa sulfuroasă fiind mai eficientă decât cea din urmă.
Poate fi mai greu să cauți băi fierbinți care implică apă minerală, dar este mult mai ușor să desenezi una în baia ta.
Băile fierbinți nu numai că reduc durerea fizică, dar se știe că descarcă stresul și anxietatea pe care le simți. Așa că aprindeți niște lumânări parfumate și cântați muzică divină în baia dvs. și ați primit un răsfăț pentru weekend.
Sumar
Toată lumea merită să aibă grijă de sine din când în când. Deși este altruist să lucrezi pentru alții, să rezolvi probleme și să fii o prezență constantă pentru colegii, prietenii și familia ta. Ar trebui să te gândești în continuare la sănătatea și bunăstarea ta.
Cu asta, managementul stresului este cel mai puțin pe care îl poți face în weekend pentru a compensa poverile pe care trebuie să le duci în restul săptămânii. Nu ezita să faci ceva care te face să te relaxezi, să te odihnești bine și mai fericit.